Pardubický kraj poskytol PSK 500.000 Kč na odstránenie povodňových škôd

08.07.2010 Prešov

Prešov 8. júla (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) dostal od svojho partnerského regiónu z Českej republiky finančnú pomoc vo výške 500.000 českých korún, ktorú odsúhlasili poslanci zastupiteľstva Pardubického kraja.
Hovorkyňa PSK veronika Fitzeková dnes informovala TASR, že prostriedky sú určené na odstránenie následkov ničivých povodní, ktoré postihli prešovský región na prelome mája a júna tohto roka.
Predseda PSK Peter Chudík mimoriadne ocenil postoj pardubickej regionálnej samosprávy, ktorá prešovskému regiónu pomohla aj pri odstraňovaní následkov povodní v roku 2004. Vtedy Pardubický kraj poslal do Prešova materiálnu pomoc a finančnou čiastkou prispel aj Stredočeský kraj.
Finančný dar plánuje krajská samospráva využiť na opravu zničených komunikácií. \"Ťažko môžeme finančne pomôcť všetkým občanom. Nevieme vytypovať tých, ktorí utrpeli najväčšie škody. Myslíme si, že keď opravíme poškodené cesty, bude to najväčšia pomoc pre všetkých občanov, \" uviedol Chudík.
PSK spravuje spolu 2438 kilometrov ciest 2. a 3. triedy. Kraj postihujú povodne a iné prírodné katastrofy v posledných rokoch pravidelne. Od roku 2004, keď samosprávny kraj prevzal komunikácie do svojej správy, až do roku 2009 povodňové škody dosiahli takmer 17 miliónov eur. Škody spôsobené tohtoročnými povodňami a zosuvmi pôdy zatiaľ vyčíslili na 25 miliónov eur.
 

Vyberte región

mark